Assalamualaikum wbt.



~Shopping material and Sharing knowledge~

Friday, September 30, 2011

RESEPI 1 : Kek Chiffon

Jom kongsi Resepi kek ..
Resepi ni diambil dari Mingguan Wanita.

Kek Chiffon

Bahan A
350 gm tepung kek
240 gm gula kastor
1 sudu teh garam halus
8 biji telur (diambil kuning sahaja)
180 gm santan (dicampurkan dengan air daun pandan)
180 gm minyak Mazola

Bahan B
8 biji putih telur
240 gm gula kastor
1 sudu teh krim tatar

Cara membuatnya :
1. Campurkan semua Bahan A dan kacau sebati. Ketepikan
2. Selepas itu, pukul bahan B hingga adunannya kelihatan kembang
3. Campurkan kedua-dua bahan tadi (A dan B) kemudian gaul sebati.
4. Setelah itu, tuang adunan ke dalam acuan kek chiffon yang telah disapu minyak
5. Bakar dengan kepanasan 160 darjah celcius selama 35 minit.

Selamat Mencuba.

Selamat Datang

Assalamualaikum SELAMAT DATANG TETAMU ONLINE Online Users