Jom cuba Resepi Nasi Briyani Gam ni pulak..
Dari Mingguan Wanita.
Bahan-bahan:
1 tin Susu isian sejat marigold
1.2 kg ayam, dipotong kepada 12 keping
1 kotak campuran briyani masala
2-3 sudu besar serbuk cili
5 biji bawang bombay, dihiris nipis
30g halia, dicarik dengan elok
6 biji tomato masak,dipotong dadu
6 biji cili hijau, dihiris
8 biji telur yang direbus
4 biji kentang direbus dan dipotong dalam bentuk wedges
sedikit daun ketumbar,dipotong elok.
Bahan-bahan untuk nasi :
4 biji Buah pelaga
4 cawan beras basmati,dicuci
4 cawan air
1 batang kayu manis
1/2 cawan bawang merah digoreng rangup
1/2 tin susu isian sejat marigold
Cara penyediaan
1. Panaskan 5 camca besar minyak, goreng bawang dan halia sehingga wangi. Tambahkan tomato dan gorengkannya sehingga lembut.Masukkan campuran briyani masala, serbuk cili dan ayam. kemudian gorang sehingga sebati.
2. Tambahkan air sehingga meliputi ayam dan masak semlama 15 minit di bawah api yang sederhana.Masukkan 1/2 tin susu isian sejat marigold dan terus masak sehinggan ayam menjadi lembut. Tambahkan garam sehingga cukup rasa.
3. Panaskan 2 camca besar minyak sapi, gorengkan buah pelaga dan kayu manis sehingga wangi.
Alihkannya ke dalam periuk nasi;tambahkan beras, susu isian sejat marigold dan air untuk memasak nasi.
4. Bagi menyediakan briyani gam, tempatkan satu lapisan beras ke atas satu kaserol, diikuti dengan kentang dan lapiskannya dengan kepingan-kepingan ayam dan sos,sedikit ketumbar,kemudian ulangi lapisan itu seklai lagi.Percikkan sedikit ketumbar dan bawang merah ke atasnya.
Masa penyediaan : 20 minit
Masa memasak : 30 minit
Saiz hidangan 6-8 orang
Selamat mencuba!
:)